Yerbilim nasıl yazılır TDK?
Bileşik sözcükler, ilk sözcüğün ilk üç harfi ve ikinci sözcüğün ilk harfi alınarak sonuna nokta eklenerek kısaltılır: dilb. (dilbilim), astronomik (astronomi), yer. (yer bilimleri), vb. (ve benzerleri), et al. (ve diğerleri), vb. (vb.) kısaltmalarında ise sonuna nokta konur.
Gök bilimi bitişik mi?
Sözcükler: açık oturum, anadil, dil birliği, din birliği, güç birliği, işbirliği, işbölümü, madde başı, vb. Bilim ve bilgi sözcüklerinden oluşan bileşik sözcükler: dilbilim, edebiyat bilimi, astronomi, folklor, sosyal bilimler, yer bilimleri; dil bilgisi, fonetik, morfoloji, vb.
Yer bilimi diğer adı nedir?
Jeoloji veya yer bilimi, en geniş anlamda Dünya’yı, daha dar anlamda ise yer kabuğunu, oluşumunu, bileşimini, yapısını, hareketini, değişimlerini ve değişimleri doğuran nedenleri ve tarihsel gelişimini inceleyen, yer altı zenginliklerini bulmak, doğal afetlerle mücadeleye katkıda bulunmak gibi amaçları güden bir bilim dalıdır.
Yeryüzü bitişik mi ayrı mı?
Öncelikle, earth’ün tek bir kelime olarak yazılması gerektiğini bilmeniz gerekir. “Earth” ayrı ayrı yazılan bir kelime olmadığından, yan yana yazılır. Yani, “earth” yerine “earth” olarak yazmak doğru olur.
Yer bilimi ayrı mı?
Bilim ve bilgi sözcükleriyle oluşturulan birleşik sözcükler: anlam bilimi, dil bilimi, edebiyat bilimi, astronomi, folklor, beşeri bilimler, sosyal bilimler, toprak bilimi, yer bilimi; dil bilgisi, halk bilgisi, fonetik, morfoloji vb.
Yer adları nasıl yazılır TDK?
14. Yer adlarında ilk isimden sonra gelen sözcükler deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb.’dir. Tabiatı belirten ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Ön yargı nasıl yazılır?
Önyargı kelimesi, tek başına veya bir arada yazıldığında en garip kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre, bu kelimenin doğru yazımı “önyargı”dır.
Uçan daire nasıl yazılır?
-r / -ar / -er, -maz / -mez ve -an / -en sıfat-fiil ekleri kullanılarak kurulan sıfat tamlamalarının yapısındaki birleşik sözcükler ayrı ayrı yazılır: Körü körüne bakmak, yoldan çekilmek, döner sermaye, gülen yüz, yeterli sayı, görünmeyen kaza, tükenmez kalem, uçan daire vb.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Yer bilimi dersi nedir?
Jeoloji Bilimleri, Dünya’nın ve atmosferinin fiziksel ve kimyasal yapısıyla ilgilenen ve Dünya gezegeniyle ilgili tüm doğa bilimlerini kapsayan bir bilim dalıdır.
Yer bilimi neyi inceler?
Jeoloji, en basit tanımıyla yer bilimi anlamına gelir. Dünya’nın tarihi, kaya, toprak ve su bileşimi ve geçmişten günümüze gelişimiyle ilgilenen bilim dalıdır.
Yer adı bilimi nedir?
Toponimi veya toponimi, yer adlarının (toponimlerin), kökenlerinin, anlamlarının, kullanımlarının ve tiplendirmelerinin bilimsel çalışmasıdır. Toponimi kelimesi Yunanca tópos (τόπος) (“yer”) ve ónoma (ὄνομα) (“isim”) kelimelerinden gelir.
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
İç içe nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Yanyana nasıl yazılır?
Yan Yana kelimesinin doğru yazımı TDK’ya göre Yanyana kelimesinin doğru yazımı “yanyana”dır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Sesbilim nasıl yazılır TDK?
Fonoloji (ses bilimi, fonetik dil), belirli konuşma seslerini (fonemleri) inceleyen bilim dalıdır. Fonoloji, seslerin dildeki işlevlerini inceler.
Anlambilim nasıl yazılır TDK?
Semantik, anlam bilimi, anlam bilimi veya semantik, anlamları inceleyen bilim dalıdır.
Gökbilim doğru yazılışı nedir?
Astronomi, gökbilim veya astronomi, gök cisimlerinin oluşumunu, evrimini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan bir doğa bilimi dalıdır.
Ruhbilim nasıl yazılır TDK?
Bu kelime sıklıkla “psychology” veya “psychologie” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı psychology biçiminde olmalıdır.
Kaynak: guzelhali.com.tr