Sübhaneke duası bize neyi anlatır?
Çeviri ve anlam: Sen mutlak yücesin (Subhan), övgüye layıksın, adın mübarektir ve şanın yücedir. Senden başka tanrı yoktur. Ayet çevirisi: Sen mutlak üstünsün, ey Allah’ım, sen yücesin. Adın mübarek olsun, şanın yüce olsun.
Sübhaneke duasının sırrı ve faziletleri nelerdir?
Sübhaneke Namazının Fazileti Sübhaneke namazı büyük öneme sahiptir çünkü peygamberler, melekler ve salih kullar bu duayı bu ifadelerle hatırlarlar. Namazlarda okunan Sübhaneke namazı, Kur’an-ı Kerim’de insanların cennete girdiklerinde Allah’a şükretmek ve minnettarlıklarını ifade etmek için okudukları ilk dua olarak açıklanmıştır.
Sübhaneke okumanın hükmü nedir?
Hükmü nedir? Her namazın ilk tekbirinden sonra, yatsı namazının ilk sünnetinden sonra ve ikindi namazının sünnetinden üçüncü rekâta kalkarken “Sübhaneke” duasını okumak sünnettir.
Sübhaneke duası nasıl ortaya çıkmıştır?
Rivayetlere göre Sübhaneke duasının sözleri Adem Aleyhisselam’a aittir ve bunların kendisine Yüce Allah tarafından öğretildiği söylenmektedir. Hz. Adem yapmaması gereken bir hata yapmış ve kendisine yasak olan cennet meyvesini yemiş ve Yüce Allah tarafından cezalandırılarak dünyaya gönderilmiştir.
Namazda neden ilk Sübhaneke okunur?
Ve bu duayı okuyan meleklerin yükü hafifletildi. Duamızın başında, ölülerin toprağını üzerimizden kaldırması için Allah’a dua ederek Subhaneke’yi okuruz. “Ey Rabbimiz, bu dua uğruna, tahtı taşıyan meleklerinin yüklerini hafiflettiğin gibi, bizim yüklerimizi de hafiflet.
Sübhaneke abdestsiz okunur mu?
Bu dua ikindi namazından sonra [tesbih ve namazlardan sonra] yüz defa okunmalıdır. Abdestsiz de okunabilir.
Sübhaneke Kuran’da var mı?
Cevap: Evet. #Sübhaneke duası Kur’an’da var mıdır? Cevap: Elbette yok, Prof.Dr. Kur’an’da böyle bir dua bulunmadığı için Mehmet Okuyan, Kur’an’da bu duanın sözlerinin yazılı olduğu 6236 ayeti satır satır tarayıp videoyla paylaştı.
Sübhaneke duası hadis mi?
Sübhaneke duası, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ve bazı sahabilerin namazın başında okudukları bir dua olarak rivayet edilmiş, İbn Mes’ud’dan rivayet edilen bir hadiste ise bu duanın Allah katında sözlerin en sevimlisi olduğu belirtilmiştir.
Sübhaneke duası hangi rekatta okunmaz?
Namazın başında okunan “Sübhaneke” zikriyle ilgili olarak ne mütevatirde ne de meşhur hadislerde “ve celle senâüke” ifadesi geçmemektedir (Ebû Dâvûd, Salat, 122 [775-776]; Tirmizî, Salat, 65 [242-243]). Bu sebeple namaz kılan kimse matem namazı dışındaki namazlarda bu ifadeyi okumaz (Merğinânî, el-Hidaye, 1/49).
Sübhaneke okurken besmele çekilir mi?
Namazda her rekatın başında ve Sübhaneke’den sonra kıraate başlamadan önce Bismillah okunur.
Ve celle senaüke ne demek?
Cenaze namazı, ölü için kılınan bir namaz olduğundan, başka namazlar da kılmak mümkündür, hatta “Sübhaneke” zikrine “Allah’ım, senin şanın yücedir” anlamına gelen “celle senâuke” ifadesi de eklenebilir (Tahtavî, Hâşiye, s. 58; Mehmet Zihnî, Nîmet-i İslâm, s. 427).
Sübhaneke bilmeden namaz kılınır mı?
Yanılma veya unutarak yanlış okunursa; a) Yanılma sözlerde, hareketlerde olursa mana değişse bile namaz bozulmaz. b) Duraklarda yanılma olursa, yani durulması gereken yerden geçilse ve durulması gereken yerde durulsa, mana değişse bile namaz bozulmaz.
Sübhaneke duası neye iyi gelir?
Bu duayı okumak, dua edenler için bir kalkan olur. Yani nefsin vesveselerinden ve şeytanın vesveselerinden korur. Allah’a (cc) kavuşmak ve huzuruna girmek için önemli bir duadır. Çünkü Sübhaneke duasının içeriğinde Allah’a (cc) şükür ve minnet vardır.
Sübhaneke duası bize ne öğretir?
Sübhaneke’ye dikkatlice bakar ve okursak, son cümlede şunu göreceğiz: “Senden başka ibadete layık hiçbir şey yoktur.” Bu bize “zulümden uzak” bir imana sahip olmamız gerektiğini öğretir. Yani, iman tüm karşıt düşüncelerden arındırılmalıdır.
Sübhaneke duası sünnet mi?
Birçok hadis musannafatında “Tekbirden sonra ne söylenir?” sorusu sıkça sorulur. Derledikleri bölümlere Subhaneke duasını şu şekilde dahil etmişlerdir. Bu dua Hanefi ve Hanbeli mezheplerinin imamları tarafından sünnet kabul edilmiş ve bu mezheplerin mensupları tarafından iftitah tekbirinden sonra okunmuştur.
Ve teâlâ ceddük ne demek?
Namazda iftitah tekbirinden sonra okunan Sübhaneke’deki “ve te’ala ceddüke” (Müslim, “Ṣalât”, 52; Tirmizî, “Mevâḳīt”, 65; Nesâî, “İftitâhḥ”, 18) cümlesi, “Senin büyüklüğün çok yücedir.” anlamına gelmektedir. “Hz.
Sübhaneke duası hadis midir?
Özet. Birçok hadis musannafâtında “Tekbirden sonra ne söylenmelidir?” sorusu sıkça sorulmaktadır. Derledikleri bölümlere Subhaneke duasını şu şekilde dahil etmişlerdir. Bu dua Hanefi ve Hanbeli mezheplerinin imamları tarafından sünnet olarak kabul edilmiş ve bu mezheplerin mensupları tarafından iftitah tekbirinden sonra okunmuştur.
Ve celle senâük ne demek diyanet?
Cenaze namazı, ölü için yapılan bir dua olduğundan, başka dualar da yapmak mümkündür, hatta “Sübhaneke” zikrine, “Allah’ım, senin şanın yücedir” anlamına gelen “ve celle senâuke” sözü de eklenebilir (Tahtavî, Hâşiye, 584; Mehmet Zihnî, Nîmet-i İslâm, 427).
Namazda Sübhaneke okumak şart mı?
Elbânî, Hz. Peygamber’in bu duayı farz namazlarda okuduğunu bildirir.
Kaynak: HangarHost.com