Muş Varto hangi aşiret?
Lolan boyu (Lolan, Lolıj veya Lol), Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşayan ve Zazaca konuşan Dersim boylarına ait bir Zaza boyudur. Pülümür, Çemişgezek, Varto, Nazımiye, Hınıs, Tercan, Aşkale, Tekman, Bayburt, Kelkit, Ardahan, Bingöl, Erzincan, Kahramanmaraş gibi geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır.
Muş Varto Alevi mi?
Çoğunluğu Kürt olan Varto’da birkaç Çerkez köyü (Şenova köyü) de var ama çok az sayıda. İlçe merkezinde Alevilerin çoğunlukta olduğu alt mahalle sakinleri Sünni; üst mahallede yaşayanlar ise genelde Alevi olarak tanımlanıyor.
Muş Varto Zaza mı?
Ayrıca Tokat Almus ilçesinde de bazı Zazalar yaşamaktadır. Aynı şekilde Gümüşhane’nin Kelkit ve Şiran, Erzurum’un Tekman ve Çat, Muş’un Varto ilçelerinde de “karlı dağların yabancıları” bulunmaktadır.
Muş Varto halkı Kürt mü?
Nüfusun çoğunluğu Kürt kökenlidir. Şehrin diğer önemli nüfusu Türkler (çoğunlukla yerliler, geri kalanı Karapapaklar ve Balkan göçmenleri), Araplar ve Sünni Zazalardır.
Muş’ta kaç aşiret var?
Aşiret raporunda Muş ilinde 25 ayrı aşiret bulunduğu belirtiliyor.
Varto nereli?
Varto (Zazaki: Gimgim), Muş ilinin bir ilçesidir.
Varto’nun eski adı nedir?
1923 yılına kadar bölge Gımgım olarak biliniyordu. Gımgım olarak bilinen bölge, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1840 yılında ilk kez bir kaymakam atamasıyla ilçe statüsüne kavuştu. 1923 yılında bölgeye Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Varto adı verildi ve bölge ilçe statüsünü korudu.
En çok Alevi hangi ilde?
Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.
Muş hangi mezheptir?
İlçe genel olarak Şafi mezhebine mensup olup gelenek, görenek, görenek ve görenekler genel olarak korunmaktadır.
Muş Varto Ermeni mi?
Tarihi kaynaklar Urartu medeniyeti içerisinde birçok Ermeni krallığı olduğunu kabul etmektedir. Van-Yerevan-Vartoya gibi isimlerin Ermeniceden geldiği bilinmektedir. Varto’da çok sayıda Ermeni yaşadığı düşünüldüğünde Varto isminin Ermenice olma ihtimali önem kazanmaktadır.
Muş Varto’nun neyi meşhur?
Murat Nehri Vadisi ve Gelincik Dağı gibi doğal güzellikleri görmek isteyenler Varto’ya uğramadan geçemezler. İlçenin meşhur lezzeti Varto köftesi mutlaka denenmeli.
Zazalar Türk mü Kürt mü?
Türkiye’de bilimsel araştırmaların aksine Zazaca dili ve Zazalar genellikle Kürtçe olarak sunulmaktadır. RTÜK, 2012 yılında Zazaca sınıflandırması için uluslararası sınıflandırmalar ve dilbilimciler yerine Kürt Enstitüsü’ne danıştı. Daha sonra Zazaca dilini bir lehçe olarak tanımlamaya karar verdi.
Varto Türk mü?
Van-Yerevan-Vartoya gibi isimlerin Ermeniceden geldiği bilinmektedir. Varto’da çok sayıda Ermeni yaşadığı düşünüldüğünde Varto isminin Ermenice olma ihtimali önem kazanmaktadır.
Muş soyu nereden gelir?
Ege göçlerinden sonra Asur kaynaklarında ilk kez adı geçen ve Yukarı Dicle vadisine yerleştikleri bildirilen Muşkilerden gelmektedir. M.Ö. II. M.Ö. binyılın ikinci yarısında Orta Anadolu’da Hatti egemenliğine son verip doğuya doğru genişleyen Muşkilerin bir kolu Muş bölgesine gelerek şehrin temellerini atmıştır.
Varto ermenice ne demek?
Muş ilindeki Varto ilçesi, Alevi nüfusu ve yüksek okuryazarlık oranıyla diğer ilçelerden ayrılır. Urartu ve daha sonra Ermeni yerleşim alanı olan ilçenin ismi için farklı açıklamalar vardır. Vart kelimesinin Partça ve Ermenicede “gül” anlamına geldiğine dikkat edin.
Muş Varto hangi?
Varto ilçesi, Muş ilinin kuzeyinde yer almakta olup, doğusunda Bulanık ilçesi, kuzeyinde Tekman ve Hınıs ilçeleri, batısında ise Solhan ve Karlıova ilçeleri ile çevrilidir. Bingöl Dağları eteklerinde bir ovada kurulmuştur. İklim yapısı tipik karasal iklime sahiptir.
En büyük Kürt aşiret hangisidir?
Aksaray ve Kırşehir yöresinin nüfus bakımından en büyük aşireti, konumuz olan Boynuinceli aşiretidir.
Vartolu nereye bağlı?
Muş iline bağlı Varto, nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük ilçesidir. Varto, güneyinde Muş şehir merkezi, doğusunda Bulanık, kuzeyinde Tekman ve Hınıs, batısında ise Solhan ve Karlıova ilçeleriyle çevrilidir.
Varto adı nereden gelmiştir?
Varto isminin Urartulardan geldiği düşünülmektedir. Bu da ilçenin Urartular zamanından beri var olduğunu göstermektedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Selçuk Bayraktarın Kaç Çalışanı Var