Lüzum hangi dilde?
Kökeni: “Gereklilik” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “لُزُوم” (luzum) kelimesi gereklilik veya ihtiyaç anlamına gelir.
Mülhem Türkçe mi?
Menşei. Osmanlı Türkçesi ملهم (mülhem), Arapça مُلْهَم (mülhem).
Misal Türkçe mi?
Örnek, hayatımızda en çok kullandığımız kelimelerden biridir. Hem sosyal medyada hem de günlük hayatta kullanılan “Misal” kelimesi uzun yıllardır dilimizde yaygın olarak yer almaktadır.
Avuç Türkçe kökenli mi?
Palm – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe adutça, “avuç” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe adut “avuç” kelimesinden Eski Türkçe eki +çA² ile türemiştir.
Kızıl Türkçe mi?
Eski Türkçe “kızġıl” veya “kırmızı”, “kırmızı, kanın rengi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen ve yazılı örneği olmayan Eski Türkçe biçimi *kızıġ’dan, Eski Türkçe eki +Il² ile türemiştir.
Mükerrem Türkçe mi?
Mükerrem, Arapça kökenli bir erkek ismi olup “şerefli”, “saygın”, “değerli” anlamına gelir.
Mütehassis nedir?
“تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman” duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişidir.
Mütekamil ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺘﻜﺎﻣﻞ) sıf. (Ar. tekāmul mutekāmil, “gelişmek, olgunlaşmak” kelimesinden) Gelişen, gelişen ve olgunlaşan, olgunlaşan, gelişen: Böyle gelişmiş bir insan toplumuna millet (Mukbil Özyörük) denir.
Masa Türkçe bir kelime mi?
İtalyanca mensa kelimesinden türetilmiş bir kelimedir ve “küçük taşınabilir masa” anlamına gelir. Bu kelime İspanyolca ve Ladin (Judeo-Espanyol) mesa “masa” kelimesiyle ilişkilidir.
Mal kelimesi nereden gelir?
Menşei. Arapça مَال (māl).
Marı ne demek TDK?
Buna göre, koca veya karı gibi anlamlarda kullanılır. Yani evlilikte erkeklere söylenen sözdür.
Parmak Türkçe kökenli mi?
Türkçe bir kelime, diğer dünya dillerinde de bulunan *par köküyle ilişkilidir. Aynı kök, Türkçe’de finger ismini oluşturmuştur. Finger ismini, “bir şeyin ilk, başı” anlamına gelen *par {+nAK} toplu ekini alarak oluşturmuştur.
Yol Türkçe kökenli mi?
Yol kelimesi Eski Türkçedeki “yolak” (yol, patika) kelimesinden gelir. Muhtemelen “yürümek” anlamına gelen “yori-” kelimesiyle ilişkilidir.
Motor Türkçe kökenli mi?
1. Türkçe kelimelerde, “o” ve “ö” ünlüleri ilk heceden sonraki hecelerde görünmez: doctor, rooster, motor, balloon, parsley, choir, insurance, cosmopolitan gibi kelimeler saf Türkçe değildir. -yor eki, Eski Türkçe “yorı-” (modern Türkçede “Yürü-“) kelimesinin eklenmesiyle oluşturulduğu için bu kuralın bir istisnasıdır.
Pişmaniye kelimesinin kökeni olan Farsça kelimesi ne anlama gelir?
Adı ve tarihi. Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanmaktadır. “Yün benzeri” anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla koyun yününe benzemesi nedeniyle Türkçe’de “pişmaniye” olarak telaffuz edilmiş olması muhtemeldir.
Pişmaniye kelimesinin kökeni olan Farsça taşın kelimesi ne anlama gelir?
Bu nedenle, “regretiya” kelimesinin Farsça kökenli “pashm” kelimesinden türediği ve bu kelimenin ince teller veya iplikler anlamına geldiği söylenebilir. Bu terim, balık tatlısının karakteristik yapısını ve adını açıklar.
Süryanice Eylül ne demek?
9 Eylül: Süryanicede “aylul” (üzüm) anlamına gelen “üzüm ayı”… Mezopotamya dillerinde yaygın bir isim olarak her zaman kullanılır (Şubat, Nisan ve Haziran gibi).
Dilhun hangi dildedir?
“Dilhun” kelimesinin anlamı: Farsça kökenli bir kelime olup, ağlayan ve çok üzülen kişiler için kullanılır.
Kaynak: KomsuFirin.com.tr