İçeriğe geç

İNtifa Hakkı Sınırlı Ayni Hak Mıdır

Sınırlı ayni hak intifa hakkı ne demek?

İntifa hakkı, Türk Medeni Kanunumuzun 794 ve 822. maddelerinde düzenlenmiş olup, sahibine bir taşınmazdan yararlanma ve kullanma hakkı veren bir irtifak hakkı, yani sınırlı ayni hak türüdür. İntifa hakkı, taşınır veya taşınmaz şeyler, haklar veya malvarlığı üzerinde kurulabilir.

Sınırlı ayni haklar nelerdir?

Sınırlı mülkiyet hakları, hak sahibine mülkiyet hakkıyla verilen yetkilerden birini veya her ikisini de veren haklardır. Bu haklar, irtifak hakkı, rehin hakkı ve taşınmaz ipotek hakkıdır. Mallar tek bir kişiye aitse, bu kişisel mülkiyettir; birkaç kişiye aitse, bu müşterek mülkiyettir.

İntifa hakkı nispi hak mıdır?

Taşınmaz mallarda tescil ile kuruluş gerçekleşir. İntifa hakkı için de mülkiyet tüzüğü geçerlidir. – İntifa hakkı taşınmaz malların tapu siciline tescil edilmemişse, durumu bilenlere karşı, tescil edilmişse herkese karşı ileri sürülebilir.

İntifa hakkı ile irtifak hakkı arasındaki fark nedir?

İrtifak hakkı, sahibine mülkü kullanma ve ondan yararlanma haklarının tamamını veya bir kısmını veren sınırlı mülkiyet haklarından biridir. Yararlanma hakkı durumunda, yasal sahibi söz konusu mülkü tüm kapsamıyla kullanma hakkını verir.

Üst hakkı sınırlı ayni hak mı?

Bir irtifak hakkı olarak, yapı hakkı sınırlı mülkiyet hakları grubuna girer. Ayrıca, yapı hakkı sahibine inşa edildiği arazinin üstünde veya altında mevcut veya gelecekteki binalara sahip olma yetkisi verir. Yapı hakkında sağlanan bu mülkiyet hakkı, klasik anlamda bir mülkiyet hakkı değildir.

Sınırlı ayni hak sahibi kimdir?

Tapu siciline kayıtlı olsun veya olmasın, sınırlı ayni hak sahibi olan kişiye sınırlı ayni hak sahibi veya sınırlı ayni hak yararlanıcısı denir. Örneğin, irtifak haklarında yararlanıcı, taşınmaz mal sahibi veya taşınmaz yükünün yararlanıcısı, rehin haklarında ise rehin hakkı sahibi; sınırlı ayni haklara sahiptir.

Mülkiyet hakkı sınırlı ayni hak mıdır?

Mülkiyet hakkı, sahibine bir nesne üzerinde mümkün olan en büyük gücü veren haktır. Sahibi, mülkü kullanma, işletme ve elden çıkarma hakkına sahiptir. Bu nedenle, mülkiyet hakkı aynı zamanda “tam ayni hak” olarak da tanımlanır.

İntifa hakkı birden fazla kişiye verilebilir mi?

Bu hak, belirli bir kişiye bireysel olarak verilebilir. Taşınmaz üzerinde bir irtifak hakkı şeklinde bir yararlanma hakkı tesis edilemez. Yararlanma hakkının verildiği kişi, bir veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi olabilir. Birkaç kişinin yararına tesis edilen yararlanma haklarını paylaşmak veya birlikte kullanmak mümkündür.

Sınırlı hak nedir?

Mülkiyet haklarının aksine, bazı mülkiyet hakları sahibine tam ve sınırsız yetkiler vermez. Bu tür mülkiyet haklarına sınırlı mülkiyet hakları denir. Hak sahibine mülkiyet haklarını kullanma, yararlanma ve elden çıkarma haklarının yalnızca bir kısmını verir.

İntifa hakkı nedir örnek?

Yararlanma hakkı nedir? Yararlanma hakkı, belirli bir kişiye başka bir kişiye ait bir nesne, hak veya varlığın tüm yararını veren gerçek bir haktır. Yararlanma hakkı kurarak, mal sahibi malın içsel değerini korur ve karşılığında ondan elde edilecek yararı belirli bir kişiye devreder.

İntifa hakkı bedelsiz olur mu?

Diğer irtifak hakları yalnızca arazi üzerinde kurulabilir. Ücret karşılığında veya bedelsiz olarak kurulabilen yararlanma hakları, farklı biçimsel gerekliliklere göre kurulmalıdır. Sınırlı bir ayni hak olan yararlanma hakkı, yasal niteliği nedeniyle irtifak hakları arasında sayılır.

İntifa hakkı yüzde kaçtır?

Yaratılışın bir bedel karşılığında yapılması halinde, lehine intifa hakkı kurulan kişiden, intifa bedelinin, taşınmazın beyan edilen değerinin 2/3’ünden az olmaması kaydıyla, binde 15 oranında tapu harcı alınır. İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınacaksa, bu oran binde 54’tür.

Tapu sahibi ölürse verdiği intifa hakkı biter mi?

Ayrıca intifa hakkı kişisel bir hak olduğundan malikin ölümüyle sona erer ve kuru mülkiyete geçer. Yani intifa hakkı sahibi ölürse mirasa dahil edilmez, doğrudan kuru mülkiyet sahiplerine geçer.

İntifa hakkı ile sükna hakkı arasındaki fark nedir?

Yararlanma hakkı, bir mülkün mülkiyeti anlamına gelir. Ancak, yararlanma hakkı olmayan sahiplere sukna veya kullanım hakkı verilir. Bu nedenle, yararlanma hakkı sahibi, ikamet hakkı verilen kişiye belirli yasal garantiler sağlamalıdır. Bu amaçla, kira sözleşmeleri gibi durumlar yaratılır.

İntifa hakkı tek taraflı kaldırılabilir mi?

Yararlanma hakkının tesisi, sözleşme, kanun veya mahkeme kararının genel mülkiyet hükümlerine tabidir. Yararlanma hakkının sona ermesi, bu hakkı hukuken ortadan kaldırmaz.

Sınırlı ayni haklar kimlere karşı ileri sürülebilir?

Sınırlı mülkiyet hakları, irtifak haklarından (TMK Md. 779-838), rehin haklarından (TMK Md. 850-972) ve taşınmaz ipoteklerinden (TMK Md. 839-849) oluşur. Sınırlı mülkiyet hakları, mallar üzerinde doğrudan, ancak sınırlı bir egemenlik sağladıkları için mutlak haklardır. Hak sahibi, haklarını ihlal eden herkese karşı bunu ileri sürebilir.

Sınırlı ayni hak tesisi ne demek?

Sınırlı ayni haklar, sahibine sınırlı yetkiler veren, ancak mülkiyet hakları gibi tam ve kapsamlı yetkiler vermeyen ayni haklardır. Bu yetkilerden yararlanma yetkisini haizdir (TMK. m. 794); Oturma hakkı (sükna), bir yapının veya yapının bir bölümünün ancak konut olarak kullanılması hakkıdır (TMK, m. 795).

Tapuda intifa hakkı olan ev satılabilir mi?

Üzerinde intifa hakkı bulunan bir ev satılabilir mi? Bir ev üzerinde intifa hakkı kurulmuşsa, satılmasına engel bir durum yoktur.

Hisseli tapuda intifa hakkı nedir?

Yararlanma hakkı kısaca, bir başkasına ait gayrimenkul veya maldan yararlanma hakkının başka bir kişiye verilmesi olarak tanımlanabilir. Yararlanma hakkı, tarla, arazi veya ev gibi taşınmaz mallar veya nesneler gibi taşınır mallar olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

elimar.com.tr