İçeriğe geç

Bilirkişiyi Kim Atar

Bilirkişi atamasını kim yapar?

Hukuk ve ceza davalarında bilirkişi görevlendirme ve atama yetkisi yukarıdaki hükümlere göre hâkime veya mahkemeye aittir.

Bilirkişi raporunu kim verir?

Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].

Bilirkişi kimden olur?

Uzman olmak isteyen herkes, uzmanlaştığı alanda uzun yıllar eğitim almış olmalıdır. Ayrıca tıp veya mühendislik gibi mesleki bir kuruma katılımın zorunlu olduğu alanlarda, uzman olmak isteyen kişinin uzmanlık alanında bir sertifikaya sahip olması beklenir.

Hakim bilirkişiyi nasıl seçer?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 276. maddesine göre hukuk yargılamasında: 1) Tarafların anlaştıkları bir kişi varsa, hâkim o kişiyi bilirkişi olarak atar. Taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, bilirkişi hâkim tarafından re’sen seçilir.

Bilirkişileri kim seçer?

MADDE 50 – (1) Uzman, yetkili makam tarafından resen veya talep üzerine atanabilir. (2) Uzmanlar, Devlet Kurulları tarafından düzenlenen listelerden seçilir.

Bilirkişi Devlet memuru mudur?

Bu bağlamda, Türk Ceza Kanunu’nun 279(1) maddesinde resmi bilirkişi ve resmi olmayan bilirkişilerden bahsedilmektedir. Aynı kanunun aynı maddesinin ikinci fıkrasına göre, her iki yönetmelikte yer alan şartları tam olarak taşıdıkları için Ceza Kanunu anlamında kamu görevlisi olarak kabul edilmektedirler.

Davanın bilirkişiye gitmesi ne anlama gelir?

Bir bilirkişi, mahkemeye veya taraflara mahkeme süreci boyunca bilgi, görüş ve öneriler sunmak için atanır. Bilirkişi, yetenekli ve deneyimli bir kişi olmalıdır. Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçlarını mahkemeye sunmakla görevlidir.

Bilirkişi raporunu kim talep eder?

Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.

Bilirkişi nasıl belirlenir?

Uzman, yetkili makam tarafından resen veya talep üzerine atanabilir. Uzmanlar, bölgesel kuruluşlar tarafından hazırlanan listelerden seçilir. İşin niteliğine bağlı olarak, açıkça gerekçelendirilmesi koşuluyla, birden fazla uzman atanabilir.

Mahkeme neden bilirkişi ister?

Sorunun çözümünde uzmanlık, teknik veya özel bilgi gerektiren durumlarda bilirkişiye başvurulabilir. Savcı veya hakimin sorun hakkında kişisel bilgisi olsa bile, çözümün uzmanlık, teknik veya özel bilgi gerektirdiği durumlarda bilirkişiye başvurulmalıdır.

Bilirkişi neleri inceler?

Bu bağlamda bilirkişi incelemesi, takdirî delil, yani ispat aracı olarak kanunla düzenlenen bir inceleme yöntemidir. Bu inceleme yöntemi, taraflar arasında uyuşmazlık bulunan ancak kanun dışı olan ve özel veya teknik bilgi, yani bilirkişi bilgisi gerektiren bir konuya odaklanabilir.

Bilirkişi ücretini kim öder?

Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.

Bilirkisiyi kim atar?

MADDE 268 – (1) Bilirkişiler, bulundukları bölge mahkemesinin Adlî Yargı Komisyonlarınca, her yıl düzenlenecek listelerde yer alan kişiler arasından seçilir.

Mahkemede bilirkişi kaç günde sonuçlanır?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.

Bilirkişiler nereye bağlıdır?

MADDE 6 – (1) Bilirkişilik hizmetlerinin etkili, düzenli ve verimli bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla, bu Kanunla verilen görevleri yapmak üzere Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Bilirkişilik Dairesi Başkanlığı kurulur.

Mahkemelerde bilirkişi nasıl seçilir?

Bilirkişi atanması MADDE 268- (Değişik: -6754/50 md.) (1) Bilirkişiler, Bölge Mahkemelerinin yargı çevreleri esas alınarak Bölge Bilirkişiler Kurulunca hazırlanan listede yer alan kişiler arasından seçilir.

Hukukçu bilirkişi atanabilir mi?

Yazının başında yer alan “Çözüm hukukun dışındadır” şartıyla, bundan böyle hukuk fakültelerinin anabilim dalları öğretim üyeleri ile alanında uzmanlaşmış tüm hukukçular, “özel ve teknik” bilgiye sahip olsalar dahi, bilirkişi olarak atanamayacak.

Bilirkişi olmak için hangi bölüm?

Bu başvurularda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi”ne sahip olanlara öncelik tanınacaktır. 1- 6754 sayılı Bilirkişiler Kanunu’nun 10 uncu maddesi ve Bilirkişiler Yönetmeliği’nin 38 inci maddesi uyarınca bilirkişi olarak kabul şartlarını taşımak. Mühendislik Bölümü mezunu olmak.

Kaynak: framar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

elimar.com.tr