İçeriğe geç

Apartman Bahçe Giderlerini Kim Öder

Apartmanda bahçe kullanımı kime aittir?

Apartman ve sitelerdeki bahçeler ortak kullanım alanıdır ve tüm apartman sakinleri, mülkteki paylarına orantılı olarak bu alanı kullanma hakkına sahiptir. Özellikle şehir hayatında bahçe, yeşil alan ihtiyacını karşılamak için önemli bir alandır ve bu nedenle tüm apartman sakinleri eşit şekilde yararlanmalıdır.

Bahçe katında oturan ev sahiplerinin hakları nelerdir?

Bahçe katında oturan daire sahipleri, bahçenin ortak bir alan olduğunu ve mülkteki paylarına orantılı olarak bahçeye hak sahibi olduklarını kabul etmelidir. Bahçenin kendi bölümünü inşa etmek, bahçede eşya bırakmak veya bahçeyi diğer daire sahiplerinden ayırmak için daire sahipleri derneğinin onayı gerekir.

Apartman bahçesi özel mülk mü?

Apartmanda bahçe kullanma hakkı nedir? Bahçe ortak alanın bir parçasıdır. Kanuna göre herkes, arsa payına göre ortak alanlara hak sahibidir. Bu alanlar, mutabakat olmadan bir kişiye devredilemez.

Bahçe bakımı kime aittir?

Peyzaj ve bahçe düzenlemesi önlemleri alındığında, kalıcı önlemleri finanse etmek ev sahiplerinin sorumluluğundadır. Örneğin, bahçedeki pergolalar, oyun alanları, bahçe duvarları, istinat duvarları ve çitler inşa edilir ve bunlar ev sahipleri tarafından karşılanır.

Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?

Kat malikleri ortak alanları kullanma hakkına sahiptir; ortak kömürlük, garaj, teras, çamaşır ve kurutma alanı gibi yerlerde bu hakkın miktarı, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, her kat malikinin arsa payı oranında orantılıdır.

Binada ortak kullanım alanları nelerdir?

Kat mülkiyeti kanununa göre ortak alanlar nelerdir? Ortak alanlar; temeller, ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, kolonlar ve taşıyıcı sistemin parçası olan tüm yerleri kapsar.

Apartman yapılan masraflarını kim öder?

KMK’ya göre, tüm masraflardan sorumlu asıl kişi daire sahibidir. Mevzuat, niteliği ne olursa olsun tüm masrafların daire sahibi tarafından karşılanacağını belirtir ve kiracıların ortak masraflar ve avans ödemelerinden doğrudan sorumlu olduğuna dair bir ifade yoktur.

Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?

Kiracı bozuk asansörün parasını öder mi? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mülk sahibi binanın bakım ve onarım masraflarını üstlenir. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.

Apartman bahçesinde yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?

“Evinizin bahçesinde yapacağınız değişikliklere nasıl karar veriyorsunuz?” Her bahçede yapılacak değişiklikler, değişikliğin türüne göre faydalı ya da lüks olarak değerlendirilir ve ortak karara göre uygulamaya alınır.

Apartman bahçesinde araba yıkamak yasak mı?

134/i: Belediye çeşmeleri ve yüzme havuzlarında halı, kilim, yün, taşıt vb. yıkanması yasaktır.

Apartmanda merdiven altı kime aittir?

Ortak alanların doluluk oranı nedir? Daire sahiplerinin kullanımına ayrılmış herhangi bir alan ortak alandır. Merdiven boşlukları, kömürlükler, bahçeler ve hatta duvarlar ortak alanlardır.

Apartman ortak giderleri nelerdir?

Genel giderler, bir topluluk, mülk veya daire gibi ortak alanların bakımını, onarımını ve işletimini finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu maliyetlere yerinde güvenlik, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. dahildir. Gibi hizmetler burada bulunabilir.

Apartman bahçesine eşya koymak yasak mı?

Bina içindeki ortak alanların kullanımı bireysel kararlarla belirlenmez. Ayrıca bu tür alanlara eşya koymak; bina sakinlerinin olası bir acil durumda binayı terk etmesini engellediği ve başkalarının kendilerine ait olan yerleri ele geçirmesine yol açtığı için yasaktır.

Hangi masraflar ev sahibine aittir?

Kiracılar, ev sahibi tarafından belirlenen masrafları ödemekle yükümlüdür ve onarımların yapılması için ev sahibine fatura sunarak ödenen ücretin kira bedelinden düşülmesini talep edebilirler. … Onarım ve bakım masrafları … Emlak vergisi yükümlülükleri. … Boyama. … Ekipman arızaları … Asansör bakımıDaha fazla makale…•26 Ocak 2024

Bahçe bakımını kim yapar?

Parkların düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Bu bakım çalışmaları çim biçme, çiçek dikme ve dikenleri temizleme gibi işleri içerir. Bu çalışma bahçe bakım personeli tarafından yapılır. Bahçe bakım personeli parklar ve bahçelerle ilgilenir.

Apartman ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?

Ortak alanların işgali ile ilgili şikayetlerin iletilebileceği kurumlar arasında belediyeler, emlak ve tapu müdürlükleri, apartman yöneticileri yer almaktadır. Ayrıca konut ve emlak hukuku alanında hizmet veren dernekler ve avukatlar da irtibat kişileri arasında yer alabilir.

Bahçe kullanım hakkı nasıl alınır?

Ortak yerleri kullanma hakkına sahip olanlar, bu yerlerde veya eşyalarda değişiklik yapma hakkına da sahiptirler; ancak bu değişiklik, bağımsız bölüm maliki ile diğer bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı ile yapılmalıdır.

Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası ne kadar?

Mahkeme kararı uygulanmazsa ne yapılabilir? Bu konuda cezai yaptırımları düzenleyen Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi vardır. Belirtilen süre içerisinde hâkim kararına uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında para cezası verilir. 25. madde hükümleri saklıdır.

Ortak kullanım alanları ve araçları kime aittir?

Kamuya açık alanların bir kısmı devlete aittir; bir kısmı da kamu alanı olarak tanımlanır. Atmosfer, yeraltı ve yüzey suları, açık denizler, balıkçılık alanları, doğal plajlar, su rezervleri, ormanlar, meralar, parklar, kıyılar, çocuk oyun alanları ve yaya yolları gibi alanlar ortak alanlardır.

Kaynak: arenist.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

elimar.com.tr